România

Suntem diferiți, dar simțim la fel!

Scopul acestui atelier a fost de a preveni comportamentul discriminatoriu în rândul elevilor și dezvoltarea unor atitudini pozitive față de ei înșiși și a celor din alte etnii ca oameni capabili și valoroși, dezvoltarea empatiei.

Obiectivele activității:

  1. Dezvoltarea abilităților sociale și de comunicare ale elevilor;
  2. Să dezvolte strategii practice pentru prevenirea și combaterea discriminării.

După spargerea gheții, elevii s-au întrecut pentru a fi cei mai buni, în activitățile desfășurate: Spuneți „Da” și „Nu”, Siluete umane, Portretul victimei și agresorului, Soluții pentru reducerea agresiunii, Harta de ajutor etc. Întrucât voluntarii noștri sunt de vârste diferite, au fost organizate 2 ateliere, unul pentru juniori și altul pentru elevii de gimnaziu.

Poze https://livingbooksinschools.weebly.com/blended-mobility.html

 Metodologia Living library

A doua zi, elevii au participat la un nou atelier despre biblioteca vie. Au învățat lucruri noi despre metodologia organizării evenimentului și au împărtășit experiențele acumulate în timpul evenimentelor  la care au participat anterior. Această metodă a creat o punte între învățarea non-formală și cea tradițională. Elevilor le-a fost mai ușor să înțeleagă valorile toleranței, ale compasiunii față de categoriile de persoane vulnerabile. Au învățat că discriminarea, prejudecățile și stereotipurile pot afecta iremediabil relațiile umane.

Poze https://livingbooksinschools.weebly.com/blended-mobility.html

Activități culturale

După două zile de muncă, trebuia un moment de relaxare. Elevii și profesorii implicați în activitățile proiectului, au participat la un program oferit de cei mai talentați elevi ai școlii. Programul conținea și elemente de ethos, pentru a oferi oaspeților o imagine de ansamblu asupra tradițiilor locale.

Poze https://livingbooksinschools.weebly.com/blended-mobility.html

 Living Library

Living Library 2

Marele eveniment a avut loc în timpul săptămânii mobilității. Cei peste 200 de participanți au avut 18 „cărți” de „citit”. Pe parcursul a câteva ore, elevii școlii, oaspeții din alte 2 școli, precum și reprezentanții partenerilor locali, au aflat poveștile dintre paginile cărților și o o mulțime de sfaturi utile. În cele din urmă, au oferit ratinguri.

Poze https://livingbooksinschools.weebly.com/living-library.html

Vizită de studiu

Memorialul Victimelor Comunismului și Rezistenței din România este alcătuit din Muzeul Sighet și Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului, situat în București. Muzeul a fost amenajat în clădirea unei foste închisori și este primul memorial din lume, dedicat victimelor comunismului. În 1950, demnitari din toată țara, preoți, episcopi, membri ai partidelor istorice au fost transportați aici de regimul comunist de atunci, mulți dintre ei fără a fi judecați. Prin vizita lor de studiu, studenții participanți au avut ocazia să vadă forme extreme de încălcare a drepturilor omului, hărțuire, discriminare, persecuție.

Pe parcurs, elevii au vizitat două obiective importante: celebrul cimitir Vesel cu crucile sale colorate și Mănăstirea Barsana, un ansamblu arhitectural ale cărui componente sunt construite din lemn și piatră, de către meșteri locali.

Poze https://livingbooksinschools.weebly.com/blended-mobility.html

Back to top

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii