„Living Books in Schools”, este un proiect cofinantat de Uniunea Europeana prin Programul pentru educatie, formare profesionala, tineret si sport 2014-2020, Actiunea cheie 2: Proiecte de parteneriat strategic.

Nr. proiect: 2018-1-RS01-KA201-000-423

În luna octombrie 2018, a demarat proiectul internaţional „Living Books in Schools” la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” Satu Mare, partener în acest demers cu alte trei instituţii de învăţământ din Europa.

Scopul principal constă în implementarea, în perioada următorilor 2 ani, a metodei non-formale „Living Library” în educaţia formală, cu participarea profesorilor şi a elevilor.

Proiectul a fost aprobat de Agenţia Naţională din Serbia. Partenerii implicaţi sunt: 1.Elementary School Kosta Trikovic, Novi Sad, Serbia – coordonator; 2.Slomo – drustvo za trainostni razvoi – NGO, Slava, Slovenia; 3.Miedzynarodowa Szkola Podstawowa Edukacji Innowacyjnej w Lodzi, Lodz, Polonia; 4.Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” Satu Mare, România.

Iniţiatorii şi organizatorii vor implementa acest mod alternativ de învăţare prin acţiunile întreprinse de trei echipe de proiect: o echipă de voluntari, o echipă Etwinning şi una propriu-zisă de Living Books (Oameni care au poveşti de viaţă ce merită a fi ascultate şi a căror experienţă poate fi folosită în scop educativ).
În cadrul proiectului se vor organiza evenimente în parteneriat cu câteva instituţii de pe plan local: Biblioteca Judeţeană, Asociaţia pentru copii şi tineri „Act 4U”, Centrul Naţional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy etc. Vor fi promovate principii precum egalitatea de drepturi, toleranţa, nediscriminarea, într-o Europă în care globalizarea este o direcţie evidentă.
Proiectul „Living Books in Schools” este cofinanţat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, KA2 Parteneriate strategice.

Participanti 

Coordonator

Elementary school Kosta Trifkovic, Novi Sad, Serbia

Coodonatori proiect:

Tamara Jovicic - profesor inv. primar

Dragana Benic – Profesor de Istorie

Parteneri

  1. Slomo-drustvo za trajnostni razvoj NGO, Sava, Slovenia

Coordonatori proiect:

Maja Mojskerc

Lea Kovic

  1. Miedzynarodowa Szkola Podstawowa Edukacji Innowacyjnej w Lodzi, Lodz, Polonia

Coordonator proiect:

Ewa Szczawińska – Responsabilul Departamentului pentru Cooperare Internationala

  1. Scoala Gimnaziala Ion Creanga, Satu Mare, Romania

Coordonatori proiect:

Maria Grecu – profesor Matematica

Arleta Tascau – profesor Limba engleza

Ecaterina Laczka – profesor Fizica-Chimie

Durata:  01.10.2018-31.07.2020

Scopul

Scopul principal al proiectului este implementarea metodei non-formale Living Library, in educatia formala.

Obiective specifice si sarcini

  • Formarea profesorilor din scolile partenere pentru implementarea metodei in scoli;
  • Crearea Clubului Scolar al Voluntarilor in fiecare scoala;
  • Educarea elevilor pe diferite teme sociale, prin metode formale si non-formale;
  • Organizarea de evenimente Living Library in toate scolile partenere si educarea profesorilor si a elevilor pentru a activa in Clubul Scolar al Voluntarilor;
  • Desfasuraraea unui proiect eTwinning;
  • Realizarea Ghidului pentru implementarea metodei Living Library in scoli.
  • Realizarea cooperarii internationale.

Rezultate asteptate

  • Dobandirea abilitatilor pentru implementarea metodei Living Library in scoli;
  • Organizarea a 2 evenimente Living Library de catre fiecare partener;
  • Organizarea de evenimente Living Library si in afara duratei de viata a proiectului;
  • Manualul pentru implementarea metodei Living Library;
  • Proiecte didactice privind activitatile din cadrul Clubului Scolar al Voluntarilor;
  • Materiale informative despre proiect si despre metoda Living Library;
  • Mobilitati pentru elevii din Serbia;
  • Schimbarea atitudinii cadrelor didactice si a elevilor fata de diversitate si toleranta, ca urmare a implementarii metodei. 

Ce este Living Library?

Aceasta metoda reprezinta un instrument de combatere a prejudecatilor si a discriminarii.

Intr-o biblioteca traditionala, cititorii pot consulta lista cartilor disponibile si imprumuta cartea dorita. In Living Library, „cartile” sunt oameni iar lectura este de fapt o conversatie. De regula, oamenii „carti”fac parte din grupuri marginalizate, astfel ca un alt scop al aplicarii acestei metode este de a informa cu privire la statusul social al diferitelor grupuri de oameni.

Ca urmare a implementarii Living Libraries in scoli, va fi satisfacuta nevoia elevilor de a intelege mai bine diferentele dintre oameni. Ei vor fi incurajati sa isi exprime opiniile si sa respecte opiniile celorlalti, sa inteleaga mai bine diferitele culturi. Elevii participanti isi vor imbunatati competentele si abilitatile non-formale precum: comunicarea in limbi straine, utilizarea TIC, competentele sociale si civice, constientizarea culturala si expresia propriei identitati.

Va fi satisfacuta si nevoia comunitatii locale de a se implica pe termen lung  in educatia formala. Vor fi stabilite legaturi cu reprezentanti ai comunitatii locale, fapt ce va determina o implicare mai mare a elevilor in activitatile de proiect, promovarea imaginii scolii in comunitate si intarirea cooperarii dintre scoala si comunitate.

Proiectul reuneste organizatii furnizoare de educatie formala(scoli din Serbia, Polonia si Romania) cu organizatii furnizoare de educatie non-formala(Slomo din Slovenia). Aceste institutii se confrunta cu probleme similare si au o necesitate comuna: aceea de a realiza  educatie formala si non-formala.

Activitati principale in proiect

  1. Intalniri transnationale

Vor avea loc 3 intalniri de lucru, la care vor participa coordonatorii:

Novi-Sad, Serbia – 08-09.12.2018

Satu Mare, Romania – 09.2019

Lodz, Polonia – 05.2020

In cadrul intalnirilor vor fi analizate aspecte privind implementarea proiectului, se va realiza evaluarea activitatilor, se vor organiza activitatile viitoare, se va urmari realizarea planului de diseminare.

  1. Activitati de formare

Activitate: Formare profesionala pentru organizatorii evenimentelor Living Books

Domeniul: Educatie scolara

Tipul activitatii: Formare profesionala pe termen scurt

Locul desfasurarii: Slovenia

Data: 07-11.2019

Nr. participanti: 16

Seminarul pentru organizatorii evenimentelor Living Library il reprezinta activitatea de baza in proiect pentru ca asigura dobandirea competentelor necesare coordonarii si implementarii metodei. Pe parcursul celor 5 zile de seminar, participantii vor acumula cunostinte teoretice si abilitati practice privind organizarea Living Libraries in scoli. Ei vor primi de asemenea instructiuni pentru implementarea metodei(voluntariat, educarea profesorilor si a elevilor, identificarea si educarea „cartilor”, intrebari logistice, desfasurarea evenimentelor, evaluare).

  1. Mobilitati mixte ale elevilor combinate cu eTwinning

Activitate: Mobilitati pentru elevi

Domeniul: Educatie scolara

Tipul activitatii: Mobilitati mixte pentru elevi

Locul desfasurarii: Romania

Elevii din Serbia vor combina perioadele de mobilitate fizica (desfasurata in Romania- 11.2019)cu cele de mobilitate virtuala, incluzand si un proiect eTwinning coordonat de Serbia si Romania.

Elevii participanti vor identifica printre colegii lor „carti”, adica elevi care au o influenta pozitiva in societate si care sunt diferiti(conform criteriilor alese de catre elevi). Se vor realiza materiale video despre „cartile”selectate. Pe durata mobilitatilor fizice din Romania, se va discuta in primele zile despre  diversitate, egalitate si toleranta iar in ultimele trei zile se va organiza un eveniment Living Library. Participantii vor primi Certificat Europass.

  1. Schimb de elevi pe termen scurt

Activitate: Schimb de elevi

Domeniul: Educatie scolara

Tipul activitatii: Schimb de elevi pe termen scurt

Locul desfasurarii: Polonia

A doua mobilitate se va desfasura la Lodz, in Polonia. In primele zile, elevii isi vor exprima identitatea, cultura si atitudinile prin intermediul artelor, apoi vor pregati un nou eveniment Living Library. La final isi vor expune lucrarile realizate in primele zile. Participantii vor primi Certificat Europass.

Produse de activitate intelectuala realizate in cadrul proiectului

  1. Ghid de organizare a evenimentelor Living Library in scoli

Durata: 01.01.2020-15.04.2020

Limba: Engleza

Tipul: e-carte

Coordonator: OS Kosta Trifkovic

Participanti: Drustvo za trajnostni razvoj SloMo

                       Miedzynarodowa Szkola Podstawowa Edukacji Innowacyjnej w Lodzi

                       Scoala Gimnaziala "Ion Creanga" Satu Mare

Se va elabora un ghid referitor la implementarea metodei Living Library, adresat personalului didactic si nedidactic. Ghidul va fi disponibil in limba engleza, in format electronic. Se va analiza oportunitatea tiparirii unui numar de exemplare care vor fi distribuite la bibliotecile mai multor scoli. Elaborarea se va face cu contributia tuturor tarilor implicate in proiect, un rol mai important revenindu-i organizatiei slovene, care are cea mai mare experienta in implementarea metodei.

 Ghidul si metoda Living Library vor fi prezentate la diverse evenimente in comunitatile  locale.

  1. Programul Clubului Scolar al Voluntarilor

Pe durata proiectului vor fi organizate 12 work-shopuri, bazate pe urmatoarele obiective:

  • Intelegerea unor termeni precum xenofobie, antisemitism, rasism, marginalizare, discriminare, etc.
  • Intelegerea si acceptarea faptului ca toti suntem egali si ca in societatile si in sistemele sociale democratice nu este tolerata nici o forma de discriminare;
  • Imbunatatirea cunoasterii de sine si a cunoasterii celorlalti;
  • Intelegerea influentei pe care o au cultura, pozitia sociala si diferite circumstante asupra comportamentului individual;
  • Incurajarea utilizarii metodelor de comunicare non-violenta in interactiunea dintre elevi;
  • Dezvoltarea abilitatilor de a accepta critica, intelegerile comune si deciziile;
  • Acceptarea voluntariatului ca forma de a dobandi cunoastere, aptitudini si competente.

Toti partenerii vor elabora proiecte de activitate pentru aceste intalniri. Proiectele vor fi disponibile in limba engleza, in format electronic, pe site-ul proiectului si pe alte medii.

Partenerii asociați echipei de proiect din România, sunt:

Back to top

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii